Albanisch

Vaksinimet në përgjithësi:

1. Çfarë është vaksinimi?

Dhënia e një vaksine për të mbrojtur njerëzit nga sëmundjet infektive quhet vaksinim. Duhet të vaksinoheni rregullisht kundër disa sëmundjeve për t’u mbrojtur (p.sh. tetanozi.) Një ose dy vaksina janë të mjaftueshme kundër sëmundjeve të tjera (p.sh. fruthit).

2. Si funksionojnë vaksinat?

Vaksinimi aktivizon mbrojtjen e trupit. Ky quhet edhe sistemi i vaksinimit. Vaksinimi bën që sistemi imunitar të prodhojë substancat e veta për të shmangur sëmundjet. Këto substanca quhen trupa mbrojtës.

3. Pse janë të rëndësishme vaksinimet?

Vaksinimi zvogëlon rrezikun e kontraktimit të sëmundjes. Kur viruset, bakteret ose kërpudhat depërtojnë në trup, kjo quhet edhe infeksion. Disa infeksione mund të çojnë edhe në vdekje. Vaksinimi mund të parandalojë infeksionet, si dhe dëmtimin e shëndetit që ndonjëherë ndodh vetëm shumë vite më vonë.

Informacione të përgjithshme rreth vaksinimit kundër Koronës:

4. Cilat vaksina kundër Koronës miratohen në Gjermani?

Në Gjermani janë miratuar vaksinat nga prodhuesit BioNtech/Pfizer („Comirnaty“), Moderna („Spikevax“) AstraZenaca („Vaxzevria“) dhe Johnson & Johnson. Vaxzevria nuk është vaksinuar në Gjermani që nga nëntori 2021 dhe Johnson & Johnson gjithashtu nuk përdoret më.

5. Si funksionojnë vaksinat e ndryshme?

Të gjitha vaksinat aktivizojnë sistemin mbrojtës të trupit, të ashtuquajturën mbrojtje të vaksinës, në mënyrë që ai të mund të mbrohet nga virusi. Prandaj, trupi prodhon antitrupat e tij që mbrojnë trupin kundër virusit. Trupi “mëson” përmes vaksinimit se si të mbrohet.

6. Si ndryshojnë vaksinat në efektivitetin e tyre?

Të gjitha vaksinat mbrojnë shumë mirë kundër sëmundjes së rëndë me Covid-19 apo edhe vdekjes prej tij. sipas gjendjes aktuale të njohurive, nuk ka dallim të qartë në efektivitetin e vaksinave. Është e sigurt që të gjitha vaksinat mbrojnë mirë pas vaksinimit të parë dhe shumë mirë pas vaksinimit të dytë.

7. Kush është vaksinuar me cilën vaksinë?

Kushdo që nuk është vaksinuar ende kundër Covid-19 duhet të vaksinohet dy herë në intervale prej disa javësh me një vaksinë mRNA nga BioNTech/Pfizer (BioNTech) ose Moderna (Spikevax).
Në Gjermani, janë kryesisht të rinjtë nga mosha 12 deri në 30 vjeç që e marrin vaksinën nga BioNTech/Pfizer. BioNTech tani është miratuar edhe në BE për fëmijët e moshës 5 deri në 11 vjeç, të cilët marrin një vaksinë të veçantë për fëmijë me një dozë vaksine pak më të ulët.

Spikevax i Moderna aktualisht është ende i miratuar për përdorim nga personat mbi moshën 18 vjeç.

Vaksina Vaxzevria nga kompania AstraZeneca është miratuar gjithashtu nga mosha 19 vjeçare. Kjo vaksinë nuk është përdorur në Gjermani që nga fundi i nëntorit 2021.

Vaksina nga Johnson & Johnson miratohet gjithashtu nga mosha 18 vjeçare, për shkak të efektit të ulët të vaksinimit, kjo vaksinë nuk është më ose vështirë se vaksinohet ndonjëherë në Gjermani. Kushdo që ka marrë një vaksinë një herë me vaksinën nga Johnson & Johnson duhet patjetër të marrë një vaksinim të dytë me një vaksinë mRNA (Spikevax ose BioNTech) pas 4 javësh pas vaksinimit për mbrojtje më të mirë nga vaksinimi. Sipas njohurive aktuale shkencore, një vaksinim një herë me vaksinën Johnson & Johnson nuk siguron mbrojtjen e duhur të vaksinimit.

8. A mund të zgjedh me cilën vaksinë do të vaksinohem?

Në Gjermani aktualisht mund të zgjidhni midis Spikevax nga Moderna dhe Comirnaty nga BioNtech/Pfizer. Sidoqoftë, Comirnaty përdoret kryesisht për personat deri në moshën 30 vjeç. Të moshuarve duhet t’u jepet Spikevax si prioritet.

Çfarë ndodh menjëherë pas vaksinimit?

9. Çfarë ndodh në trupin tim pas vaksinimit?

Trupi reagon ndaj vaksinës dhe prodhon antitrupat e tij. Ndonjëherë ka reagime të trupit që mund t’i ndjeni dhe që janë të pakëndshme. Këto reagime ndaj vaksinimit janë zakonisht të lehta dhe largohen pas disa ditësh. Reagimet e mundshme të vaksinimit janë: dhimbje dhe ndjeshmëri në vendin e injektimit, skuqje e lëkurës ose ënjtje. Mund të shfaqen gjithashtu lodhje, dhimbje koke, ethe, të dridhura, të përziera dhe dhimbje muskulore.

10.Pse disa njerëz ndihen keq pas vaksinimit?

Trupat tanë janë të gjithë të ndryshëm. Kjo është arsyeja pse trupat tanë reagojnë ndryshe. Prandaj, disa njerëz i ndiejnë më fort reagimet ndaj vaksinimit, shumë më pak dhe disa madje aspak.

11. Cili është ndryshimi midis reaksioneve të vaksinës dhe efekteve anësore?

Reagimi ndaj vaksinimit është një shenjë e mirë. Tregon se vaksinimi po funksionon dhe trupi ka filluar të mbrohet.
Efektet anësore nuk janë të mira dhe mund të jenë gjithashtu të rrezikshme. Por ato janë gjithashtu jashtëzakonisht të rralla. një efekt anësor tipik, por i rrallë është, për shembull, një reaksion alergjik ndaj vaksinës.

Për shembull, nëse keni ethe pas vaksinimit dhe ethet nuk largohen pas 3 ditësh, duhet të shkoni te mjeku. Nëse pas vaksinimit me vaksinën Vaxzevria kompania AstraZeneca ose me vaksinën e kompanisë Johnson&Johnson shfaqen dhimbje të forta koke pas vaksinimit dhe zgjasin disa ditë, duhet të konsultoheni me mjekun sa më shpejt të jetë e mundur.

12. Cilat janë reagimet e vaksinimit?

Reagimet e mundshme të vaksinimit janë: dhimbje dhe ndjeshmëri në vendin e injektimit, skuqje e lëkurës ose ënjtje. Mund të shfaqen gjithashtu lodhje, dhimbje koke, ethe, nauze dhe dhimbje muskulore.

13. Çfarë efektesh anësore ka?

Të gjitha efektet anësore janë jashtëzakonisht të rralla!

Të gjitha vaksinat, për shembull, ndonjëherë shkaktojnë reaksione alergjike.
Me vaksinat nga AstraZeneca dhe Johnson & Johnson, mpiksjet e gjakut janë shfaqur në shumë pak raste. Raste shumë të rralla të miokarditit të lehtë janë vërejtur me Moderna Spikevax dhe BioNTech/Pfizer’s Comirnaty. Për shkak se kjo ndodh kryesisht, në mos fare, te njerëzit nën moshën 30 vjeç, këtyre të rinjve duhet t’u jepet vaksina BioNtech/Pfizer Comirnaty, e cila ka edhe më pak gjasa të ketë këtë efekt anësor sesa vaksina Spikevax e Moderna.

14. Sa mirë jam i mbrojtur nga vaksinimi i parë dhe i dytë?

Edhe vaksinimi i parë ofron mbrojtje ndaj një ecurie të rëndë ose fatale. Megjithatë, kjo zgjat vetëm disa javë dhe nuk është mjaft e mirë, ndaj duhet bërë gjithmonë vaksinimi i dytë. Me vaksinimin e parë do t’ju jepet tashmë data për vaksinimin e dytë. Pas vaksinimit të dyfishtë, vaksinat mRNA BioNTech/Pfizer dhe Moderna si dhe Vaxzevria nga AstraZeneca sigurojnë mbrojtje vaksinimi prej 90% kundër një kursi të rëndë të sëmundjes COVID-19 (p.sh. trajtimi në spital) dhe mbrojtje vaksinimi prej rreth 75% kundër infeksionit me COVID-19 -19 në përgjithësi.

15. Sa kohë jam i mbrojtur nga vaksina e plotë dhe çfarë është një vaksinë „përforcuese“?

Ekspertët thonë aktualisht se mbrojtja vaksinuese duhet të rinovohet (“përforcohet”) nëse është e mundur brenda gjashtë muajve pas vaksinimit të dytë, sepse mbrojtja e vaksinimit zvogëlohet ndjeshëm pas rreth 6 muajsh. Kjo prek të gjithë njerëzit. Është e njëjta gjë me vaksinat e tjera. Për shembull, një vaksinim kundër gripit (gripit) duhet të bëhet një herë në vit dhe një vaksinim kundër tetanozit (nofulla) duhet të rinovohet çdo 10 vjet.

16. A ndikon mosha ime në efektivitetin e vaksinimit?

Po. Me rritjen e moshës dobësohet edhe vetë sistemi mbrojtës i trupit.
Sipas gjendjes aktuale të njohurive për vaksinimin, ekziston ende një mbrojtje e mjaftueshme në pleqëri përmes vaksinave të miratuara në BE.

17. A mund ta transmetoj virusin pavarësisht vaksinimit?

Po. Edhe nëse probabiliteti është shumë më i ulët, transmetimi është i mundur.
Edhe nëse probabiliteti është shumë më i ulët, transmetimi është i mundur.

18. A mund të vaksinohem edhe unë nëse kam pasur Corona dhe jam sërish i shëndetshëm?

Po, por në këtë rast vaksinimi rekomandohet vetëm tre muaj pas një testi PCR pozitiv (tampon fyti) në mënyrë që të stimulohet formimi i sistemit imunitar ende ekzistues kundër virusit. Nëse në një analizë gjaku zbulohen antitrupa kundër COVID-19, vaksinimi mund të bëhet 4 javë pas rezultatit të gjakut. Kushdo që sëmuret me Corona midis dy vaksinimeve të para duhet t’u përmbahet edhe intervaleve të sipërpërmendura dhe aktualisht rekomandohet për vaksinat përforcuese.

19. A duhet të mbaj maskë për fytyrë pas vaksinimit dhe të respektoj rregullat e higjienës?

Po. Rregullat aktuale të sjelljes në situatën e pandemisë vazhdojnë të zbatohen. Korona mund të transmetohet edhe pas vaksinimit. Prandaj, rregullat e sigurisë vazhdojnë të zbatohen.

20. Cilat janë përfitimet e vaksinimit?

Ju jeni të mbrojtur nga një rrjedhë serioze ose fatale e sëmundjes së koronavirusit. Një infeksion me virusin Corona ka shumë më pak gjasa për shkak të vaksinimit.
Ju jeni të mbrojtur nga një rrjedhë serioze ose fatale e sëmundjes së koronavirusit. Një infeksion me virusin Corona ka shumë më pak gjasa për shkak të vaksinimit.
Përveç përfitimeve shëndetësore, ju mund të angazhoheni në shumë aktivitete rekreative që nuk do të ishin të mundura pa vaksinim.
Mund të ktheheni në kafene, të takoni miqtë dhe të shijoni më shumë kohë të lirë nëse tregoni prova të vaksinimit.

Janë bërë të njohura modele të ndryshme për përballimin e pandemisë, modelet që përdoren sot quhen 3G, 2G dhe 2G+.
3G do të thotë: Qasja është e mundur vetëm për personat që janë vaksinuar, janë shëruar ose kanë rezultuar negativ (test i shpejtë/test i antigjenit ose test PCR) në ditën e vizitës.
2G do të thotë: Qasja është e mundur vetëm për personat e vaksinuar ose të shëruar.
2G+ do të thotë: Qasja është e mundur vetëm për personat e vaksinuar ose që po shërohen nëse ata mund të tregojnë gjithashtu një test aktual negativ (test i shpejtë/test antigjen ose test PCR) në ditën e vizitës.

Cilat janë rreziqet?

21. A ka njerëz që janë në rrezik më të madh të infeksionit se të tjerët?

Të moshuarit dhe të sëmurët kanë një rrezik shumë më të lartë për t’u sëmurë rëndë ose për të vdekur nga Covid 19.
Njerëzit që kanë shumë kontakte me njerëz të tjerë kanë një rrezik më të madh të infektimit. Këto përfshijnë, për shembull, mjekët, infermierët, njerëzit në strehim kolektiv, policinë ose mësuesit.

22. Pse njerëzit në akomodim komunal kanë një rrezik veçanërisht të lartë për t’u infektuar?

Njerëzit në strehim kolektiv kanë një rrezik të lartë për t’u infektuar me virusin Corona, sepse shumë njerëz jetojnë së bashku në një hapësirë ​​të vogël. Kjo e bën jashtëzakonisht të vështirë mbajtjen e distancës. Rreziku i infeksionit rritet. Kjo është arsyeja pse vaksinimi është kaq i rëndësishëm.

23. A po testohen vaksinat te refugjatët?

Jo! Vaksinat u testuan në vullnetarë shumë kohë më parë. Ndërkohë, mbi 8.5 miliardë doza vaksinash (që nga dhjetori 2021) janë vaksinuar në mbarë botën. Kjo do të thotë se gjysma ose më shumë se gjysma e të gjithë popullsisë së botës mund të pritet të jetë e vaksinuar mirë kundër COVID-19.

24. A mund të vaksinohem nëse kam sëmundje të mëparshme?

Po. Pikërisht atëherë duhet të vaksinoheni, pasi rreziku i një ecurie të rëndë të sëmundjes COVID është rritur për ju. Prandaj, njerëzit me sëmundje të rënda të mëparshme ishin të parët që u vaksinuan në Gjermani.

25. A mund të vaksinohem nëse jam shtatzënë?

STIKO lëshon një rekomandim vaksinimi për gratë shtatzëna të pavaksinuara nga tremujori i dytë (e treta e dytë e shtatzënisë, pra vetëm nga muaji i katërt i shtatzënisë) dhe për gratë e pavaksinuara në gji.
STIKO rekomandon imunizimin bazë me dy doza të vaksinës COVID-19 mRNA Comirnaty nga BioNTech/Pfizer. Gratë shtatzëna, pavarësisht nga mosha e tyre, duhet të vaksinohen me Comirnaty dhe jo me Spikevax. Nëse shtatzënia përcaktohet pasi vaksinimi i parë është kryer, vaksinimi i dytë duhet të kryhet vetëm nga tremujori i dytë (d.m.th. nga muaji i katërt i shtatzënisë).

26. A mund të vaksinohen fëmijët?

Vaksina BioNTech nga BioNTech/Pfizer është miratuar për fëmijët dhe adoleshentët nga mosha 12 vjeç. Përveç kësaj, kjo vaksinë tashmë është miratuar edhe në BE për fëmijët e moshës 5 deri në 11 vjeç, të cilët marrin një vaksinë të veçantë për fëmijë me një dozë vaksine pak më të ulët.

27. Kush nuk duhet të vaksinohet?

Njerëzit që ndihen të sëmurë dhe kanë temperaturë të lartë, për shembull, (nga 38,5°C ose më lart) duhet të vaksinohen vetëm kur të jenë përsëri të shëndetshëm.

28. A ju bën vaksinimi jopjellor?

Jo. Nuk ka asnjë provë të vetme shkencore që vaksinimi shkakton infertilitet.

29. Pse u ndërprenë disa vaksina?

Vaksinimi u ndalua sepse donin të hulumtonin më nga afër ndërlikimet e mundshme nga disa vaksina. siguria e të gjithë njerëzve është gjithmonë gjëja më e rëndësishme. Kjo është arsyeja pse hulumtimi është kaq i plotë.

Si mund të vaksinohem?

30. A duhet të çabonohem për t’u vaksinuar?

Po. Ka mënyra të ndryshme për t’u regjistruar në Niedersachsen. Ju mund të caktoni një takim me zyrën e mjekut vaksinues ose të shkoni pa një takim në një ngjarje të vaksinimit kolektiv, i cili shpesh ofrohet nga ekipet e lëvizshme të vaksinimit. Mund të mësoni shumë mirë në internet se ku ofrohen ngjarje të tilla:

https://impfen-schuetzen-testen.de/impfen/

Ekziston gjithashtu një linjë telefonike për të gjithë njerëzit në Niedersachsen që dëshirojnë të marrin informacion në lidhje me vaksinimin kundër virusit Corona.

Numri i linjës telefonike është:: 0800 99 88 665

Linja telefonike mund të arrihet nga e hëna në të shtunë nga ora 08:00 deri në 20:00. Linja telefonike është e mbyllur të dielave dhe festave publike.

Portali i vaksinimit online në gjermanisht:

https://www.impfportal-niedersachsen.de

Në Qendrën e Informacionit Mjekësor të Saksonisë së Ulët mund të kërkoni për mjekë që flasin shumë gjuhë të ndryshme:

https://www.arztauskunft-niedersachsen.de

31. A ka një konsultë vaksinimi?

Para vaksinimit, të gjithë kanë të drejtën për këshilla mjekësore. Kjo vlen kudo ku keni kryer një vaksinim, në zyrën e mjekut të familjes si dhe në një qendër vaksinimi.
Çdo pyetje që keni do të diskutohet. Nëse nuk keni vendosur ende të vaksinoheni, mund të kontaktoni mjekun tuaj të familjes dhe të kërkoni një konsultë.

32. Kush saktësisht vaksinon në Gjermani?

Në Gjermani, qendrat e vaksinimit vaksinojnë gjithashtu me ekipe të lëvizshme vaksinimi, mjekë të përgjithshëm dhe specialistë, mjekë në kompani dhe mjekë privatë.
Në pranverën e vitit 2022, dentistët dhe farmacistët duhet të autorizohen gjithashtu për të vaksinuar kundër COVID-19.

33. Cilat janë ekipet mobile të vaksinimit?

Ekipet e lëvizshme të vaksinimit i përkasin një qendre vaksinimi dhe janë ekipe mjekësh dhe asistentësh mjekësorë që udhëtojnë, për shembull, në shtëpi të të moshuarve dhe të të moshuarve, në strehim kolektiv për refugjatët ose në zona të banuara ku një numër veçanërisht i madh njerëzish jetojnë në një hapësirë ​​të mbyllur. Ata vaksinohen direkt në vend në kushte mjekësore. Aktualisht ka rreth 200 ekipe të lëvizshme vaksinimi në Niedersachsen.

Pyetje Juridike

35. A është vaksinimi vullnetar?

Në thelb po. Në Gjermani, ju vendosni vetë nëse dëshironi të vaksinoheni kundër COVID apo jo, por nëse dëshironi të punoni në profesione të caktuara, vaksinimi është i detyrueshëm. Kjo vlen nga data 15 mars 2022 për të gjithë personat që punojnë në objektet e kujdesit shëndetësor ose objektet e kujdesit.
Ata që nuk janë vaksinuar gjithashtu shpesh kanë mundësi të kufizuara për të lëvizur në jetën e përditshme. Ekzistojnë modele të ndryshme për përballimin e pandemisë, modelet që përdoren sot quhen 3G, 2G dhe 2G+.
3G do të thotë: Qasja është e mundur vetëm për personat që janë vaksinuar, janë shëruar ose kanë rezultuar negativ (test i shpejtë/test i antigjenit ose test PCR) në ditën e vizitës.
2G do të thotë: Qasja është e mundur vetëm për personat e vaksinuar ose të shëruar.
2G+ do të thotë: Qasja është e mundur vetëm për personat e vaksinuar ose të rikuperuar nëse ata mund të tregojnë gjithashtu një test aktual negativ (test i shpejtë/test i antigjenit ose test PCR) në ditën e vizitës.

36. A do të ndëshkohem nëse nuk dua të vaksinohem?

Jo. Askush nuk do të dënohet. Vaksinimi është vullnetar.

37. A ndikon vaksinimi në procedurën e vazhdueshme të azilit?

Jo. Nëse vaksinoheni apo jo, nuk dënohet dhe nuk ka efekt në një procedurë azili në vazhdim.

Komisioni i Përhershëm i Vaksinimit (STIKO) zhvillon rekomandime vaksinimi për Gjermaninë.
Komisioni përbëhet nga 16 ekspertë nderi. Komiteti merret me pyetjet rreth vaksinimeve dhe sëmundjeve infektive dhe bën rekomandime për vaksinimin.

Additional links